Интервю на арх. Жаклин Митова с Инженер.bg

Днес искаме да споделим с Вас едно интервю на арх. Жаклин Митова с Инженер.bg (линк към статията).

Арх. Жаклин Митова: „В интериора, включително ключовете и контактите, стилът и концепцията са индивидуални“

Интервю на арх. Жаклин Митова с Инженер.bg

Представете себе си и компанията, в която работите.
Казвам се Жаклин Митова. Преди близо 15 години, в началото на 2006 г., основах Архитектурно студио JAS. Желанието ми за свободна изява на идеи и професионално развитие беше основният ми порив при създаването на студиото. Трудно е да работиш за друг, когато искаш да отстояваш разбиранията и философията си. Екипът ни не е голям, но се състои от точните хора – млади, креативни, с желание за развитие и отворени към света. Стараем се да правим стойностни, качествени и различни неща, изключително в синхрон с клиента, мястото, темата, независимо от мащаба, отразяващи красотата на живота в различни измерения.

Бихте ли посочили проектите, с които се гордеете най-много и защо?
Проектът, който най-много харесвам и съм безкрайно щастлива от шанса да осъществя, е този на Очна клиника „Св. Петка“ във Варна. Там имах възможността да реализирам една цялостна идея – от проектирането на сградата, интериора и всеки детайл до реалното изпълнение на проекта.

Какво за Вас е архитектурата, какво Ви дава като професия и защо Ви вдъхновява като изкуство?
За мен архитектурата е цялостен поглед над света и живота, тя е философия, светоусещане и дава смисъл в ежедневието ми. Носи ми вдъхновение за креативност, както и радост от това да правя хората щастливи, да помагам за сбъдването на мечтите им.

Живеем в ерата на Индустрия 4.0 и „умните“ технологии са навсякъде около нас. Как се отразява това в архитектурата?
Новите технологии, както и иновациите в материалите, са изключително важни за съвременните сгради. Вече дори в индивидуалните жилищни сгради се внедряват технологии, свързани с автоматизация на инсталациите. Това е естествен път в развитието на човечеството – технологиите ни помагат, за да имаме капацитет и сили за други важни неща.

Какво за Вас е „умна“ сграда?
За мен „умна“ сграда е тази, която ни дава повече комфорт, спестява ни време за поддръжката и изисква по-малко разходи.

Какво търси днешният потребител в сградата си?
Мисля, че днешният потребител търси описаното от мен в предходния въпрос, а именно комфорт, лекота, свобода, икономичност.

Ако навлезем по-конкретно в интериора на един дом или офис, ще се убедим, че сред водещите елементи е осветлението. Има ли мода при ключовете и контактите като видима част от интериора?
Не мисля, че има мода. В интериора нещата следват определен стил и концепция, които са абсолютно индивидуални за всеки. Именно това задава посоката при избора на дизайн на осветителните тела, ключовете и контактите.

Къде е мястото на българските специалисти и архитектурни постижения върху световната карта?
Българските архитекти стават все по-добри и с нищо не отстъпват на специалистите на световно ниво. Светът е по-отворен отвсякога, а това дава възможност за достъп до информация и съпоставяне на нивото.

Кое за Вас е най-значимото архитектурно събитие или проект през последните няколко години? С какво се отличава?
Постоянно се реализират толкова невероятни проекти, които са все по-интересни и значими. Следя непрекъснато архитектурните новости по света, а най-значима според мен е тенденцията за сливане с природата на всички нива – завръщане към себе си.