Интервю на арх. Жаклин Митова със списание СТРОИТЕЛИ

Днес искаме да споделим с Вас едно интервю на арх. Жаклин Митова със списание СТРОИТЕЛИ (линк към статията) за архитектурата и нейното устойчиво развитие.

Архитектурата може да постигне много за устойчивото развитие

Разговор с арх. Жаклин Митова, Архитектурно студио JAS

Интервю на арх. Жаклин Митова със списание СТРОИТЕЛИ

Арх. Митова, представете накратко студио JAS?Архитектурно студио JAS основах в началото на 2006 г., преди почти 15 години. Желанието ми за свободна изява на идеи и професионално развитие беше основният порив при създаването на студиото. Трудно е да работиш за друг, когато искаш да устояваш разбиранията и философията си. Екипът не е голям, но е с точните хора – млади, креативни, с желание за развитие и отворени към света. Стараем се да правим стойностни, качествени неща, различни и изключително в синхрон с клиента, мястото, темата, независимо от мащаба на задачата. Красотата на живота в различни измерения.  За мен важното е да създадеш най-добрия синхрон от човека (с всичките му индивидуални особености), мястото, духа, функцията и идеята. Това винаги е един уникален продукт. Всеки детайл да следва голямата идея и да създаде резултат с нужната завършеност и финес.

Споделете за интересни проекти от Вашата практика.
Интересен е един от последните ни проекти за жилищна сграда в местност „Абатко“, част от „Св. Константин и Елена“. Парцелът има дълга и драматична история, както и неповторима морска панорама. Това всичко ми даде усещането за корабрушенски кораб. Като добавим и вдъхновението от един материал (използвам го по фасадите) – Кортен – метал с естествена ръжда, развиващ се във времето и добиващ неповторим рисунък, се получи един много добър проект. Вече имаме и разрешение за строеж, като се надявам скоро да започнем и с осъществяването на проекта. Разбира се, самата сграда има много други интересни детайли и идеи заложени, които отново правят проекта уникален за своето място. Например един северен ъгъл, в пряка близост до магистралата, неблагоприятен за жилищна функция, съм превърнала в ефект на цялата сграда – шоурум за автомобили. Апартаментите, които се намират в тази част, разполагат с гараж на нивото на жилището си, който остава видим от пътя и е със стени от прозрачна, окачена фасада. Така северният ъгъл на сградата се превръща в многоетажен шоурум за автомобили, а обитателите на тези жилища се чувстват като в къща и паркират автомобилите си на една врата от дневната зона, в която живеят.

Как бихте коментирали мястото на съвременната архитектура в общия стремеж към устойчиво развитие? Какви изисквания към архитектурата налага времето, в което живеем?
Архитектурата винаги е имала много определяща роля в развитието на човешкото общество. Тя и в исторически план е израз на цялата философия и разбирания на хората. В този смисъл архитектурата може да постигне много по отношение на устойчивото развитие, към което се е насочило човечеството. Като започнем с избора на строителни материали, системи съхраняващи природните ресурси, пасивността, която е все по-търсен момент дори и при най-малките проекти. Най-силна е може би промяната в мисленето на човека. Неспирна е връзката между материалното измерение и духовното търсене. Едното потенцира другото и обратно. Човек е дух и материя. Вечна истина. Материализираме мислите си и вътрешния си свят, а материята определя усещанията ни и мислите ни.

В контекста на предния въпрос, как виждате Вашата роля като архитекти?
Ролята на архитекта е трудна, защото е прекалено мащабна. От една страна трябва да имаш висок професионализъм, изразяващ се в постоянно професионално търсене и усъвършенстване, да разбираш потребностите на променящия се човек, да познаваш всички новости и технологии, да имаш поглед над световните тенденции за развитие и не на последно място да бъдеш добър психолог в работата си с клиента. Да успееш да насочиш желанията му в по-добра посока и да му помогнеш да усъвършенства разбиранията си. Прекалено комплексно и взаимосвързани са всички тези процеси. И отново – всичко това е философия на живот.