Най-красивите сгради в България – 1 част

Най-красивите сгради в България

България има не само дългогодишна история, но и богато културно-историческо наследство. Затова в тази статия ще Ви запознаем с някои от най-емблематичните и най-красивите сгради в България.

Ще започнем със София. На пръв поглед за много туристи София изглежда малко сива и неприветлива. Определено в нея сградите от комунистическата епоха доминират в градската архитектура. А Втората Световна война нанася тежки поражения на града и много малка част от сградите са възстановени след края й.

 

Катедрала „Свети Александър Невски“

Най-красивите сгради в България – 1 част

Храм-паметникът е един от символите на София и вторият по големина православен храм на Балканите. Построен е в чест на руските воиници, загинали по време на Руско-турската освободителна война, довела до освобождението на България. Построена е през 1912 година, но продължаващите войни отлагат откриването й до 1924 година.

Тя се отличава със своите красиви златни куполи и камбани, чийто звук може да се чуе на разстояние от 15 километра.

 

Парламент

Парламентът е друга емблематична сграда за столицата ни. Построена е през 1878 г. след възстановяване на свободата на България. По това време мястото на строежа е било в покрайнините на София, а днес се намира в самия  център.

Интересен факт е, че на това място е имало гробище, на което са погребвани само екзекутирани престъпници.

 

Национален дворец на културата – НДК.

Най-красивите сгради в България – 1 част

През 1981 година по случай 1300 години от основаването на България, в София се откриват много забележителни сгради и паметници по този повод. НДК се отличава със своята забележителна за времето си архитектура. Идеята зад построяването му е да служи като конгресен и изложбен център на региона. Според градските слухове, под него има тунели, които свързват НДК с други важни сгради в София.

Това са само 3 от най-отличаващите се сгради в София. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви представим още сгради от културното наследство в страната.

5/5 - (6 votes)
  1. 12.12.2022

    Страхотна тема, благодаря Ви! Нистина в нашата България са едни от най-красивите сгради! Във всеки град има отличаващи се обекти, които ни карат да се гордеем все повече, че сме БЪЛГАРИ! Да не забравяме, че много чужденци идват да се любюват на сградите ни и дори биват снимани и учасват във филми и изложби.

  2. 13.12.2022

    Нашата страна има много уникална архитекура от векове наред! Уникална със своята природа и своите красиви сгради, които напомнят за културното развитие през различните епохи, през които сме преминали. Русе и Пловдив са местата с едни от най-красивите сгради в България.Ще очаквам с нетърпение още статии по темата.

  3. 10.01.2023

    Много интересна статия! В България има много красиви сгради, които са значителни от историческа, културна и архитектурна гледна точка. В нашата столица София, определено има много красиви и впечатляващи сгради, които си заслужава да бъдат посетени!

Остави коментар:

*

Имейлът Ви няма да бъде публикуван.

© 2022 Design & SEO by Optimiziraime.bg