Най-красивите сгради в България – 1 част

Най-красивите сгради в България

България има не само дългогодишна история, но и богато културно-историческо наследство. Затова в тази статия ще Ви запознаем с някои от най-емблематичните и най-красивите сгради в България.

Ще започнем със София. На пръв поглед за много туристи София изглежда малко сива и неприветлива. Определено в нея сградите от комунистическата епоха доминират в градската архитектура. А Втората Световна война нанася тежки поражения на града и много малка част от сградите са възстановени след края й.

Катедрала „Свети Александър Невски“

Храм-паметникът е един от символите на София и вторият по големина православен храм на Балканите. Построен е в чест на руските воиници, загинали по време на Руско-турската освободителна война, довела до освобождението на България. Построена е през 1912 година, но продължаващите войни отлагат откриването й до 1924 година.

Тя се отличава със своите красиви златни куполи и камбани, чийто звук може да се чуе на разстояние от 15 километра.

Парламент

Парламентът е друга емблематична сграда за столицата ни. Построена е през 1878 г. след възстановяване на свободата на България. По това време мястото на строежа е било в покрайнините на София, а днес се намира в самия  център.

Интересен факт е, че на това място е имало гробище, на което са погребвани само екзекутирани престъпници.

Национален дворец на културата – НДК.

През 1981 година по случай 1300 години от основаването на България, в София се откриват много забележителни сгради и паметници по този повод. НДК се отличава със своята забележителна за времето си архитектура. Идеята зад построяването му е да служи като конгресен и изложбен център на региона. Според градските слухове, под него има тунели, които свързват НДК с други важни сгради в София.

Това са само 3 от най-отличаващите се сгради в София. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви представим още сгради от културното наследство в страната.