Архитектура от бъдещето

Какво виждате, когато излезете навън на улицата? Обръщали ли сте внимание, че докато вървите навсякъде около Вас има блокове, къщи, магазини – различни по дизайн и стил постройки? Изобщо замисляли ли сте се, че някои от тях са част от инфраструктурата на Вашия град от векове? Знаете ли, че има къщи – паметници на културата, които са станали свидетели на много събития от историята ни? Но какво е тяхното послание? Дали   архитектите на тези сгради са имали скрит замисъл или просто са ги построили, надявайки се, че творенията им ще оцелеят години наред след смъртта им?

Сградите са навсякъде – големи и малки, грозни и красиви, футуристични и антични. Те ни заобикалят и ние живеем в тях. До голяма степен те са пасивните жители в градовете ни. Не ние сме хората, които са ги създали, но ние сме тяхната най-добра аудитория. Собствениците на постройките идват и си отиват, но архитектурата остава и дълго време играе значима роля в инфраструктурата на града и неговите граждани. Ние говорим за домовете си като инвестиция в бъдещето, за строителните площадки като нови възможности, за непродадените жилища като икономическа криза, но с всичко това избягваме да споменем физическата реалност на проектите, които са построени. Концентрираме се върху парите и не забелязваме височината и обема, стила и устойчивостта на самата сграда, иновационността й. Дизайнът не е всичко, но именно той е елементът, който извисява архитектурата извън сградите. Точно това ги превръща в места, в които искаме да живеем, да ядем, да пазаруваме, а не да избягваме.

Архитектурата е визуално изкуство и сградите разказват историята на техния създател. Това е наука, която включва в себе си различни дейности, които са свързани с проектирането и строителството на сградите, както и на пространството около тях, предназначено за обитаване или използване от хората. Тя обхваща и дейности като териториално планиране, проектиране на населени места и открити пространства – улици, площади, градини и паркове. По време на проекта трябва да се вземе под внимание как новата сграда ще се съчетае с околните постройки и терени, какво влияние ще окаже на околната среда и как да се впише в пътната инфраструктура. Това е процес, който изисква много време, замисъл и талант.

Бизнесът и Архитектурата

Екипът на Jacky Arch студио вярва, че всяка една сграда е специална и има собствен дух, който отразява същността на собственика си, неговата душевност и вътрешен свят. Архитектурата им е на ниво, при което се ражда симбиоза от изискванията на клиентите, философията на фирмата и околната среда. Всяко тяхно начинание  е от ново поколение и отговаря на българските и световните стандарти. Те са симфония от камък, стъкло и природа. Според тях всичко започва от плана на сградата и е много важно всеки клиент да открие точния архитект, този, който споделя същото светоусещане като него. Само по този начин мечтите могат да се превърнат в реалност и да се доближат максимално до желания дом.

Фирмата е основана през 2006 година от архитект Жаклин Митова  и до момента има 35 завършени проекти и още 5 в процес на разработка. Дейността  й обхваща не само високо качествени архитектурни и проекционни решения, но и интериорен дизайн.

През 2013 година студиото е номинирано за съвременна архитектура в международния конкурс „Мис ван дер Рое”, за проекта си в село Прибой. Къщата се вписва успешно в характерния терен и създава усещане за естествено врязване на обемите в земята, сякаш сградата винаги е била там. Използвани са семпли цветове и естествени материали, които в допълнение с кубичните форми придават оригиналност на постройката.

През 2015 година студиото получава признание за своя уникален поглед върху архитектурата, несломим дух и неуморен труд. Фирмата взема първа награда в конкурса „Животворна светлина” в категорията „Жилищни и обществени сгради” със сградата на очна клиника „Света Петка” в град Варна. Проектът е на архитект Жаклин Митова и впечатлява журито със своята иновативност. Сама тя го определя като: „Болница от ново поколение.”, защото сградата е семпла, технологична  и съвременна като подход и архитектура, спазваща световните изисквания за хирургична и болнична дейност. Създадени са всички удобства за пациентите, без да се нарушава функциалността на сградата. От началото до края – намирането на терена за болницата, през проектирането и строителството до интериора, всичко това е дело на Jacky Arch студио. Интересното за този проект е, че на избрания терен е имало ценни дървесни видове, които екипът са искали да запазят на всяка цена. Това е забавило началото на строителството с 2 месеца, понеже е трябвало да изчакат експерти от ботаническата градина да дойдат и да ги преместят. Този факт говори, че за Jacky Arch студио природата е също толкова важна, колкото и хората.

Със своите многобройни проекти и награди фирмата доказва, че в архитектурата не е важно само проектирането и оригиналният дизайн, а начинът, по който се подхожда към всеки проект, мисълта, която се влага в него и желанието да надминеш себе си. Вдъхновени от хората, които идват при тях с идеите си и начинът, по който описват визията на съвършения си дом, екипът на студиото се опитва не просто да пресъздаде техните желания, а да удовлетворят потребностите им и да пресъздадат мечтите им. И тук, също като в джаз музиката, е важно да успееш да намериш перфектния баланс между форма и чувства.

Jacky Arch студио  – работлив екип от нова порода. Издигащ професионализма до трудно достижими висоти. В днешната бързо променяща се среда и многобройна конкуренция, с фактори оказващи влияние на труда ти, но неподлежащи на влияние от теб, е много трудно за една фирма да се задържи на пазара. И все пак Jacky Arch студио  успява и то успешно – 35 завършени проекта. Цифрите говорят сами по себе си. Доволните клиенти също са критерий за успех. В заключение, радостно е да се види фирма грижеща се не само за финансите си, но и за клиентите си и то без да нанася вреди на природата. Дерзайте! Намерили сте правилния път!