Най-красивите сгради в света – 2 част

Архитектурата е изкуство, което е усъвършенствано от малцина, но ценено от много хора. Изграждането и проектирането на сгради изисква не само въображение, но и много умения и майсторство.

Преди време започнахме да Ви представяме най-красивите сгради в света. Започнахме с Тадж Махал и замъка Найшванщайн. А днес ще продължим темата и ще Ви споделим още няколко сгради, които заслужават нашето внимание.

Рим е дом на много невероятни сгради. А Пантеонът е сред най-отличаващите се. И подобно на самият град, той също не е построен за един ден. През вековете е бил унищожаван не веднъж, но всеки път е бил издиган отново. Първоначално е бил проста правоъгълна структура, но с течение на промените е преобразен в куполна сграда.

Пантеонът е вдъхновение за архитекти от цял свят. Има много спорове между историците за това кой император и архитекти са отговорни за дизайна на Пантеона. Въпреки че е известно, че този храм на боговете е построен около 126 г.пр.хр.

Сградата Фамилия е базилика в Барселона. Уникален дизайн и изящна изработка. Тази църква е дело на Антони Гауди, които започва работата по нея през 1882 година. Той дава началото на строежа й. Но поради стечения на обстоятелствата сградата остава незавършена. И 130 години по-късно храмът е завършен едва на 70%.

Художественият музей в Милуоки, Уисконсин е архитектурна забележителност. Състой се от 3 сгради - военният мемориален център, проектиран от Ееро Сааринен, сградата Калер дело на Дейвид Калер и павилионът Куадрачи проект на испанския архитект Калатрава.

С изглед към езерото Мичиган, музеят е свързан директно с авеню Уисконсин чрез въжен мост.

Това са само малка част от най-забележителните сгради в света. Несъмнено има много други сгради, които заслужават нашето внимание. Но тях ще Ви ги представим в някоя от следващите ни статии.