Най-забележителните сгради през 2022 година

Архитектурата изгражда нашия свят! Чрез своята работа дизайнери, архитекти и строители адаптират новите тенденции и създават сградите, в които утре ще живеем.
В тази статия екипът на архитектурно студио Jas ще Ви представи някои от най-забележителните проекти в света, които бяха изградени през миналата година.

Проектите, които ще видите, са емблематични и представят тенденциите, които бяха водещи през 2022 година. Водещи са не само новите технологии, но и мисълта за природата и желанието на архитектите да предложат най-добър баланс между модерния начин на живот и ниския въглероден отпечатък.

План за областни болници в Гана от Adjaye Associate

Планът за областните болници в Гана е създаден с идеята да трансформира изцяло болничната среда. Стремежът е към създаване на място, което да предоставя медицински услуги и да се впише в инфраструктурата. Да съчетае устойчивостта и модерната архитектура, но без да навреди на природата и да предостави достъп до обширни зелени площи на пациентите.

Всяка болница има формата на едноетажен кампус, в който ще се помещават основни съоръжения – лаборатории за диагностика, аптека, хирургични и родилни отделения и много други. Предвидени са и вторични структури, които да предоставят на семействата на болните удобни места, където да чакат.

Архитектурата е вдъхновена от символа андикра „Denkyem”, който буквално се превежда като „крокодил” и символизира адаптивно създание, което обединява въздуха и водата. В проекта са заложени високо технологични системи и екологичен подход, който позволява този проект да се адаптира към всички местоположения, където трябва да бъде изграден.

Royal Free Hospital Maggie’s Centre в Лондон от Studio Libeskind

Лека и ефирна вълнообразна дървена фасада, 97 прозореца и 26 стаи. Тази сграда се отличава със своята емоционалност и интересна архитектура. Фирмата, изпълнител на проекта, споделя: „Гънките и пукнатините на фасадата оптимизират неприкосновеността на пациентите. Светлината и сянката се обединяват, за създадат спокойно и уютно вътрешно пространство, което да осигури всичко необходимо на болните.”.

Извисяващият се остъклен вход, пресича дървената фасада. Той ще отвежда пациентите и техните семейства в поредица от пътеки, които ги отвеждат до различни места – кабинетите, манипулационните, стаите и градината на покрива.

Сградата ще бъде разположена в близост до Royal Free Hospital в Хампстед, северен Лондон. Двете сгради ще бъдат свързани с озеленена пътека, което цели да повдигне духа на болните.

Музей на изкуствата AKG Бъфало в Бъфало, САЩ от ОМА и Купър Робъртсън

През миналата година художествената галерия Олбрайт-Нокс съкрати името си на AKG, вероятно вдъхновена от новия си архитектурен партньор – ОМА. Фирмата начело с Купър Робъртсън в момента завършват финалните щрихи по съживяването на музея.

Той ще се премести в новата сграда Gundlach, която представлява стъклена куполна конструкция със стоманена рамка. Тя има изключително големи изложбени пространства, които са проектирани изцяло с оглед на съвременното изкуство.

В сградата ще има ресторант за хранене и театър. А най-впечатляващи са поредицата от грандиозните спирални стъпала, които изпъкват в пространството.
И това е само началото!

Разбира се, това е малка част от работата на архитектите през изминалата година. Не пропускайте да разгледате и нашите завършени проекти, защото с нашия екип има какво да Ви покажем!