Най-красивите сгради в България – 2 част

Нека да разгледаме кои са най-красивите сгради в България!

В тази статия ще откриете:

“Аз пях за България, защото я обичах… аз прославях нейната божествено хубава природа… аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот… аз пях за нейните идеали, защото бяха свещени.”

Това е цитат на един от най-великите български поети – Иван Вазов. Не случайно той възхвалява България в своите творби. Освен невероятно красивата природа, не можем да не споменем и архитектурно-историческото ни наследство.

В предната част на статията Ви представихме някои от емблематичните сгради на София. Днес ще отидем на пътешествие в Северозападна България и ще обърнем внимание на Велико Търново.

Крепоста Царевец

Град с вековна история – столица на Второто българско царство. В него се преплита автентичната старобългарска архитектура с комунистическите и модерните сгради.

Крепостта Царевец е една от най-впечатляващите забележителности не само в Търново, но и в цялата страна. Създадена още през Второто българско царство, крепостта е била дом за аристокрацията и централно място в града.

Днес останките от крепостта напомнят за славното българско минало и са превърнати в архитектурно-исторически резерват, който може да бъде посетен от всеки.

Най-красивите сгради в България – 2 част
Най-красивите сгради в България – 2 част

Патриаршията и дворецът

Кулата на Патриаршията се отличава със своята архитектура. Интересното за нея е, че е била почти напълно разрушена при превземането на Търново през 1393 година.

Чак през 1981 година е била възстановена в чест на 1300 години от създаването на България и почти напълно реставрирана по първоначалната си архитектура.

Самодивска чаршия

Самодивската чаршия всъщност са две улици, на които всички сгради са със старовремска архитектура. По протежението им са разположени множество дюкяни, работилници и ханове.

През 19-ти век са реставрирани всички възрожденски и след освобожденски къщи. Идеята е била да се създаде място, в което да се запазят всички стари народни занаяти и традиции.

Това са само част от най-запомнящите се сгради във Велико Търново. Не пропускайте да ги посетите, защото си заслужава да бъдат видяни на живо!

Най-красивите сгради в България – 2 част