Крепоста Царевец, най-красивите и емблематични сгради в България

Нека да разгледаме кои са най-красивите сгради в България!

“Аз пях за България, защото я обичах… аз прославях нейната божествено хубава природа… аз се вглъбявах в историята й, защото бях пленен от величието на нейния минал живот… аз пях за нейните идеали, защото бяха свещени.”

Това е цитат на един от най-великите български поети – Иван Вазов. Не случайно той възхвалява България в своите творби. Освен невероятно красивата природа, не можем да не споменем и архитектурно-историческото ни наследство.

В предната част на статията Ви представихме някои от емблематичните сгради на София. Днес ще отидем на пътешествие в Северозападна България и ще обърнем внимание на Велико Търново.

Крепоста Царевец

Град с вековна история – столица на Второто българско царство. В него се преплита автентичната старобългарска архитектура с комунистическите и модерните сгради.

Крепостта Царевец е една от най-впечатляващите забележителности не само в Търново, но и в цялата страна. Създадена още през Второто българско царство, крепостта е била дом за аристокрацията и централно място в града.

Днес останките от крепостта напомнят за славното българско минало и са превърнати в архитектурно-исторически резерват, който може да бъде посетен от всеки.

 
 

Крепоста Царевец

Патриаршията и дворецът

Патриаршията и дворецът

Кулата на Патриаршията се отличава със своята архитектура. Интересното за нея е, че е била почти напълно разрушена при превземането на Търново през 1393 година.

Чак през 1981 година е била възстановена в чест на 1300 години от създаването на България и почти напълно реставрирана по първоначалната си архитектура.

Самодивска чаршия

Самодивската чаршия всъщност са две улици, на които всички сгради са със старовремска архитектура. По протежението им са разположени множество дюкяни, работилници и ханове.

През 19-ти век са реставрирани всички възрожденски и след освобожденски къщи. Идеята е била да се създаде място, в което да се запазят всички стари народни занаяти и традиции.

Това са само част от най-запомнящите се сгради във Велико Търново. Не пропускайте да ги посетите, защото си заслужава да бъдат видяни на живо!

Самодивска чаршия

5/5 - (6 votes)
 1. 07.12.2022

  Не пропускайте да посетите красивите места на България. Аз вече ги посетих и бях очарована от тяхната красота.

 2. 12.12.2022

  Много интересна статия. Всеки българин трябва от време на време да пътува по страната. България има много красиви гледки и сгради, които си заслужават да се видят

 3. 14.12.2022

  Един от любимите ми български градове.

 4. 04.01.2023

  Много е красиво

Остави коментар:

*

Имейлът Ви няма да бъде публикуван.

© 2022 Design & SEO by Optimiziraime.bg